Anasayfa
AnasayfaİletişimHakkımızda

Site İçi Arama

İstatistik

Merhaba,  

25 Eylül 2017
Pazartesi
İyi Geceler

Toplam Konu Sayısı:1200
Editör Sayısı:2

nufus-politikalari-sehirlerin-fonksiyonlari

Sayfayı Yazdır
Sayfayı Yazdır




Bir yada iki kelime olarak arama yapın.

Örnek Soru 1:


 Nüfusun niteliğini, niceliğini ve dağılımını etkileyen bilinçli uygulamalara ne denir?

 

A)Nüfus artışı               B)Nüfus politikası
C)Nüfus patlaması      D)Doğum kontrolü                  E)Aktif nüfus
 

Cevabını Göster:


 Nüfus Politikası denir.        Cevap: B




Örnek Soru 2:


Aşağıdaki ülkelerden hangisi hem nüfusun niteliğini hem de nüfusun niceliğini iyileştirmek amacıyla çeşitli politikalar uygulaması beklenir?

 

A) Belçika        B) Kanada        C) İtalya
           D) G.Kore          E)Mısır
 

Cevabını Göster:


 Mısır dışındaki ülkelerin ekonomik olaraka daha iyi durumda olduğu düşünülürse nitelik ve nicelik olarak ta iyi durumda oldukları anlaşılır.    Cevap: E




Örnek Soru 3:


 Aşağıdakilerden hangisi Çin’de uygulanan nüfus politikasıyla ilgili yanlış bir bilgidir?


A)Ülkede çocuk sayısını azaltmak amacıyla çeşitli teşvikler verilmektedir.
B)Ailelerde çocuk sayısı alınan önlemlerle sınırlı tutulmaktadır.
C)Politikalar ülkede özellikle kırsal kesimde ilgi görmektedir.
D)Uygulanan politika ülkede cinsiyet dengesizliğine yol açmıştır.
E)Ülkede nüfus artış hızı 1950’li yıllara göre azalmıştır.
 

Cevabını Göster:


 Aksine Çin kırsal kesiminde tek çocuk politikası şiddetle eleştirirlir.   Cevap: C




Örnek Soru 4:


     I. Nüfusun yaş ve cinsiyet, eğitim, ekonomik, sağlık, kırsal ve kentsel…vb olarak dağılımı.

    II. İstedikleri zaman istedikleri sayıda çocuk sahibi olmaları için ailelere verilen hizmetlerin tümü
    III. Nüfusun belirli bir zaman içinde çok hızlı bir şekilde artması
Yukarıda verilen bilgilere ait kavramların doğru olarak sıralanışı hangi seçenekte verilmiştir?
              I                           II                           III
A)Aile planlaması   Nüfus patlaması  Nüfusun niteliği
B)Nüfus patlaması  Nüfusun niteliği  Aile planlaması
C)Nüfusun niteliği  Aile planlaması   Nüfus patlaması
D)Nüfus patlaması  Aile planlaması   Nüfusun niteliği
E)Nüfusun niteliği  Nüfus patlaması   Aile planlaması
 

Cevabını Göster:


 Sayı dışındaki özellikleri niteliği, istediklerinde bakabileceği kadar çocuk planlama ve ani artışlar nüfus patlaması Cevap: C




Örnek Soru 5:


 Aşağıdakilerden hangisi Japonya nüfusuna ait yanlış bir bilgidir?

 

A)Ülke nüfusu azalma eğilimindedir
B)Günümüzde ülkede nüfus artış hızı çok düşüktür.
C)1945’li yıllarda ülke nüfusu azalmıştır.
D)Devlet kırsal nüfusun azalması için çeşitli uygulamalarda bulunmaktadır.
E)Ülkede gelecekte aktif nüfus oranı azalacaktır.
 

Cevabını Göster:


 Devlet nüfus artışını desteklemekte fakat kır nüfusunu azaltma gibi bir durum söz konusu değil.     Cevap: D




Örnek Soru 6:


 Aşağıdakilerden hangisi nüfus artış hızının yükselmesinin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan biri değildir?


A)Kalkınma hızının düşmesi
B)Gelir dengesizliğinin ortaya çıkması
C)Nüfusun eğitim durumunun iyileşmesi
D)Doğal kaynakların tüketiminin artması
E)Ülke içi göçlerin artması
 

Cevabını Göster:


 Nüfusun eğitim kültür sağlık seviyesinin yükselmesi olumsuz bir durum değildir.   Cevap: C




Örnek Soru 7:


 Aşağıdakilerden hangisi nüfus artış hızının hızla düşmesinin ortaya çıkardığı olumlu sonuçlardan biri değildir?


A)Tüketim azalır
B)Nüfusun sağlık düzeyi yükselir
C)Kişi başına düşen milli gelir artar
D)Cinsiyet dengesizliği meydana gelir.
E)Eğitim olanakları artar.
 

Cevabını Göster:


 Cinsiyet dengesizliği çeşitli sosyal problemlere yol açar.      Cevap: D




Örnek Soru 8:


 İlk şehir yerleşmelerinin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?


A)Verimli tarım alanlarının ve su kayaklarının varlığı
B)Sanayi Devrimi’nin olması
C)Coğrafi Keşiflerin başlaması
D)Ticaretin başlaması
E)Yerşekillerinin etkisi
 

Cevabını Göster:


 İlk şehirler su kaynakları ve tarım arazileri çevresinde gelişmişleridir.    Cevap:  A




Örnek Soru 9:


 Dünyada modern şehirleşme süreci hangi olay sonucunda hızlanmıştır?


A)Büyük savaşların sona ermesi
B)Sanayi Devrimi
C)Tarımın gelişmesi
D)Ülkeler arasındaki etkileşimin artması
E)Avrupa’da başlayan reform hareketleri 
 

Cevabını Göster:


 Sanayi devrimi ile makineleşme göç ve neticesinde şehirleşme hızlanmıştır.   Cevap: B




Örnek Soru 10:


 Dünyada nüfusu 10 milyondan fazla olan şehirlerin en fazla Asya kıtasının güneyinde ve doğusunda bulunmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


A)Doğumların fazla olması
B)Sanayileşmenin fazla olması
C)Su kaynaklarının bol olması
D)Yerşekillerinin engebesiz olması
E)İklimin ılıman olması
 

Cevabını Göster:


 Bu durumun temel nedeni hızlı nüfus artışıdır.     Cevap: A




Örnek Soru 11:


 Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki şehirlerin nüfuslarının fazla olmasının temel nedeni nedir?


A)İklimin insan yaşamına uygun olması
B)Doğumların fazla olması
C)Ölümlerin az olması
D)Sanayileşmenin etkisiyle göçlerin çok olması
E)Avrupa ve Amerika’nın savaş ve çatışma alanlarından uzak olması
 

Cevabını Göster:


 Makineleşme sanayileşme etkisi ile gerek ülke içi gerek ülke dışı göçlerle büyümüşlerdir.    Cevap: D




Örnek Soru 12:


 Aşağıdaki şehirlerin hangisinin küresel etkisi diğerlerine göre daha fazladır?


A)Kahire               B)Sofya              C)Şam             D)Tahran              E)Londra
 

Cevabını Göster:


 Londra siyasi ve ekonomik gücü ile daha fazla etkiye sahiptir.     Cevap: E




Örnek Soru 13:


 Aşağıdaki şehirlerin hangisi fonksiyonları bakımından farklılık gösterir?

 

A)İzmir             B)Atina            C)Marsilya             D)Moskova          E)Miami
 

Cevabını Göster:


 Dikkat edilirse Moskova dışındakiler birer liman kentidir.     Cevap: D




Örnek Soru 14:


       I.Medine

      II.Tokyo
      III.Kudüs
      IV.Londra
      V.Rabat
Yukarıdaki şehirleri fonksiyonlarına göre gruplarsak hangi şehir dışarıda kalır?
A) I     B) II     C) III     D) IV     E) V
 

Cevabını Göster:


 Medine kudus Dini ; Londra Tokyo sanayi dersek rabat dışta kalır.  Cevap: E




Örnek Soru 15:


 Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi İstanbul şehrinin gelişmesinde en az etkiye sahip olmuştur?


A)Ticaret  B)Tarım   C)Sanayi  D)Turizm  E)Ulaşım
 

Cevabını Göster:


 İstanbul fonksiyonları bakımından karmadır. Ancak tarım en az etkilidir.    Cevap: B




Örnek Soru 16:


 ABD’de büyük şehirlerinin genellikle ülkenin doğu kıyılarında bulunmaktadır. Bu durumun temel nedeni nedir?


A)Avrupa ile ulaşımın kolay olması
B)Tarıma uygun arazilerin varlığı
C)Turizmin gelişmiş olması
D)Su kaynaklarının bulunması
E)Doğumların fazla olması
 

Cevabını Göster:


 Avrupa ile ulaşımının kolay olması en büyük etkendir.    Cevap: A




Örnek Soru 17:


 


Cevabını Göster:


 Güneydoğu Asya ülkelerinde nüfus Artış hızını azaltmaya yönelik politikalar vardır. Cevap: A




Örnek Soru 18:


 


Cevabını Göster:


 Piramidin tamanının son 25 30 yılda daraldığı görülüyor.    Cevap: B




Örnek Soru 19:


 


Cevabını Göster:


 I Japonya ve II Batı Avrupa olduğuna göre buralarda artırma çalışılır.    Cevap: D




Sayfayı Yazdır
Sayfayı Yazdır



Coğrafya>>Lise 3 Coğrafya
11894 Okunma

Telif Hakkı & Sorumluluk

Sorudershanesi.com ailesi olarak, 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre tüm ziyaretçilerimiz yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Ziyaretçilerin yaptıkları hiç bir paylaşımdan sitemiz sorumlu değildir. Sorudershanesi.com hakkında yapılacak tüm itiraz veya şikayetlerinizi iletişim sayfamızdan bildirilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş sağlanacaktır.